تو را من چشم در راهم

بر داشتها و یادداشت ها - خاطرات - اشعار - دل نوشته ها و ...

تو را من چشم در راهم

بر داشتها و یادداشت ها - خاطرات - اشعار - دل نوشته ها و ...

تو را من چشم در راهم

نوشته ها سکوتی ماندگارند

طبقه بندی موضوعی

۵ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۳ ثبت شده است

گلپایگان انجمن ادبی 

وزهای پنجشنبه هر هفته انجمن های ادبی « فانوس- عِلوی » گلپایگان در کتابخانه حضرت آیت ا.... محمدی تشکیل جلسه می دهند مسئول انجمن ادبی عِلوی ؛ ابوالقاسم طالبی است و مسئول انجمن فانوس را علیرضا طاهری نیا بر عهده دارد .

به مناسبت  سیزدهم رجب سالروز میلاد مولود کعبه حضرت مولی الموحدین امام علی «ع» و بنا به دعوت انجمن های ادبی گلپایگان اعضای انجمن ادبی هنری وهاج خوانساری در سالن برگزاری جلسات حضور یافته و با حضور « مدیران انجمن ها – فرماندار گلپایگان – رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی و اصحاب رسانه » به ارائه آثار ادبی پرداختند .
  از پانزده تا شصت ساله در این جلسه شرکت داشتند و لیکن اکثریت را جوانان بیست ، سی ساله تشکیل می دادند که نویدی بر رشد و پویایی است و با هدایت صحیح ذائقه ها می تواند سرمایه ساز باشد ؛ سرمایه ای که ارزشمند بوده و جایگزینی ندارد.
 در این روزها شعر طنزی از علیرضا طاهری نیا در روزنامه بیان گلپایگان چاپ شده که بحث های زیادی را به دنبال داشته است .
 طاهری نیا اظهار می دارد در فضای مجازی از این نوشته ؛ نقدهایی صورت گرفته و فضای ایجاد شده است که با فضای ذهنی من برای سرودن آن شعر فاصله ی بسیاری دارد و چون مخاطبان فضای مجازی از ابعاد مختلف ؛ گوناگون هستند ؛ برداشت های چند سویه ای از آن داشته اند که مرا از هدف اصلاحی و اصلی ام دور می کند و با توجه به سطح دریافت مخاطبان قادر به تجزیه و تحلیل بطن شعر در فضای مجازی نیستم .
ولی آنچه می توانم بگویم این است که  قصد وانمود ادبی برخی از مشکلات  محل زندگی خود را داشتم تا مسئولین به فکر چاره اندیشی بیفتند ، نه آنکه خواسته باشم تعریضی به محل زندگی ام داشته باشم .
علی اصغر طاهری نیا سروده زیبائی در توصیف خوانسار و روز بیست اردیبهشت قرائت می کنند که تحسین حاضران را برمی انگیزد.

فرماندار و مسئولین شهرستان در جلسه حضور دارند و از فرهنگ و هنر سخن می گویند خوشحال می شویم از اینکه مسئولین این شهرستان با فرهنگ و هنر آشتی دارند.
مسئولین شهرستان گلپایگان اظهار امیدواری می کنند که این رفت و آمدها ادامه داشته باشد تا دو شهرستان از نظر فرهنگی و اجتماعی همانند گذشته همسو و همپای یکدیگر رشد کنند.
 مسئول انجمن ادبی هنری وهاج خوانساری در سخنانی می گوید : «... احساسات انسانها با احساسات شاعران به بازی گرفته می شوند و احساسات شاعر با اندیشه ای به بازی گرفته می شود که شعور او را می سازد و چون شعر از شعور شاعر می جوشد بهترین شعر از آن شاعری است که در احساس و اندیشه در اوج باشد .
شعر چشمه ی جوشانی است که با آموزش و جوشش و کوشش به جریان می افتد.
اگر شعر ونوشته فقط احساس باشد بی ارزش است و اگر صرفاً اندیشه باشد خشک وبی روح است و اگر اندیشه و احساس پای بندی نداشته باشد طرحی انسانی و اعتقادی نمی تواند ترسیم کند و رسالت هدایت و جهت دهی را نمی تواند بردوش کشد .
ما قلم به دستان که احساسات جامعه را در دست داریم باید مطلبی را بر صفحه ی کاغذ جاری سازیم که امروز و فردا و فرداها پاسخگوی وجدان بیدار جامعه باشیم .

در تقویم نظام مقدس جمهوری اسلامی نهم اردیبهشت ماه به نام روز شوراها نامگذاری شده است که حکایت از تحقق یکی از خواسته های مشروع ملت سربلند ایران تحت تعالیم شریعت مقدس حضرت خاتم الانبیاء (ص) دارد.

خوانسار شهری است که مکتب تشیّع در آن بالیده و پویایی مرجعیت شیعه این دیار در همه ادوار و زمان ها زبانزد خاص و عام است و از این جهت می توان اذعان داشت که بسترهای فرهنگی لازم را جهت استقرار نهاد مردمی شورا دارا بوده و از دوره اول تا دوره چهارم، شهروندان این دیار پر از نعمت و موهبت با در نظر داشتن اقتضائات زمان و دوره تصدی، از بین علاقمندان به خدمت بهترین ها را برگزیدند و با حمایت و پشتیبانی های فکری و معنوی در طول خدمت همراه و همگام آنان بوده و با پایان یافتن دوره قدردان برنامه ریزی ها و طرح های اجرایی آنان بوده اند.

بنا به مقتضیات دوره ؛ اعضای شورای دوره چهارم از سوی مردم چنان انتخاب شده اند که پاسخگوی نیازهای مردم در حیطه مسئولیتی خود باشند و با افزایش تعداد اعضای شورا از پنج نفر به هفت نفر و ترکیب متنوع آن روح امید و نشاط را به جامعه فرهیخته شهر ارزانی داشته اند که به حق می توان گفت رشته هایی از افکار و اقشار مختلف مردم در شورا حضور داشته و با نگرش جامع به نیاز های طبقات مختلف سعی در برنامه ریزی برای تحقق آرمان های دور و نزدیک ولی نعمتان خود دارد.

شورای اسلامی دوره چهارم در ابتدای شروع به کار به منظور تحصیل خواسته ها و نیازهای شهروندان جلسات متعددی با گروه های مختلف تشکیل داد که با توجه به ماهیت عملکردی شورا استمرار این جلسات در دستور کار شورا قرار دارد و خود را نیازمند دریافت ابتکارات و خلاقیت های فکری شهروندان فهیم می داند.

انتخاب شهردار به عنوان یکی از مسئولین تأثیرگذار در امورات مردم، گام مهمی بود که با نظرسنجی و تکیه بر افکار عمومی، شاخص ترین فردی که مورد اعتماد و عنایت مردم بود انتخاب گردید که با پشتوانه ارادت و محبت ورزی و با عشق و علاقه به صورت شبانه روزی و با مدیریت صحیح خادم مردم هستند و با تشکیل جلسات مشترک و ارتباط جمعی و فردی اعضای شورا با ایشان، سرعت و دقت در کار را افزایش داده و سعی در تقویت اعتماد مردم و مسئولین شده است.

اگر برای انجام یک فعالیت : « عمرانی، اجتماعی، اقتصادی ،فرهنگی ، و ... » سه مرحله ( برنامه ریزی وطراحی اجرا نظارت ) قائل باشیم . شورای اسلامی شهرخوانسار بنا بر وظایفی که در قوانین دیده شده است . در شروع و پایان فعالیتهای :« عمرانی، اجتماعی، اقتصادی ،فرهنگی ، و ... » حضور پر رنگی برای خود قائل است و در مرحله ی میانی که اجرای برنامه باشد حضوری بسیار کم رنگ خواهد داشت که برخی از شهروندان انتظار عملکرد اجرایی از شوراها دارند که می تواند ارزیابی آنان را دچار آسیب نماید .

 

شورای اسلامی شهر خوانسار با چنین دیدگاهی به عنوان نماینده مردم چشم بیدار آنان خواهد بود و برای خود در تمامی مسائل شهری جایگاهی برای برنامه ریزی و ارائه طرح و نظارت براجرا قائل است که تا کنون قدمهای مثبتی در این زمینه برداشته است .

یکی از مؤسسات فرهنگی تأثیر گذار در فرهنگ عمومی شهرستان مؤسسه مهد قرآن کریم است  و در هر برهه ای از زمان که زمینه ها ی پویایی بیشتری برایش فراهم شده است ، بهره مندی جامعه از عطر خوش پرورش یافتگانش بیشتر بوده است .این مؤ سسه کانونِ نظام مند ی است که می تواند فعالیتهای پراکنده ی قرآنی را ساماندهی نماید و دایره ای به شعاع خانواده ها باشد . خانواده هایی که کوچکترین و اساسی ترین واحد اجتماع هستند و رنگ وبوی آنان تعیین کننده ی رنگ وبوی جامعه خواهد بود .

بهترین سوژه برای غنی ساختن اوقات فراغت و فرصت های خالی مادران و بانوان مرتبط نمودن آنان با فرهنگ قرآنی است و بهترین رابط مؤسسه مهد قرآن کریم است که بانیان خیر هدفشان از تأسیس این مجموعه ترویج شریعت محمدی «ص» با تکیه بر معارف برگرفته شده از کلام وحی بوده است .

بنا به سفارش رسول گرامی اسلام «ص» در کنار قرآن نباید از سنت پیامبر و اهل بیت « ع » غافل بود و چه مسرّت بخش است مشاهده ی نوجوانان وجوانانی که در دامن این مهد تربیت می شوند و علاوه بر فراگیری فنون و مهارتهای قرائت و تجوید و صوت و لحن ، به آموزش سبک های مختلف «  اذان گویی و خواندن ؛ ادعیه ، سرود ، مولودیه ، مرثیه » می پردازند و در مدح معصومین « ع » نغمه سرایی می کنند  .

مؤسسه مهد قرآن کریم شهرستان خوانسار که از سال 1372 در این شهرستان تأسیس شده است و هم اکنون در پرورش نونهالان و نوجوانان نقش مؤ ثری دارد و در حال حاضر با ثبت نام 350 نفر از دانش آموزان علاقمند مدارس با استفاده از اوقات فراغت به تربیت قرآنی آنان مشغول است و 90 نفرحافظ قرآن با این کانون قرآنی در ارتباط هستند که چهارده نفر آنان از حافظان کل قرآن به شمار می آیند و90 نفر در مهد کودک این مؤسسه  از سروس دهی آموزشی و پرورشی متناسب بهره مند هستند و 35 نفر در کلاسی مداحی که در روزهای پنجشنبه ی هر هفته تشکیل می شود شرکت می نمایند و کلآ 1550 نفر در سطح شهر و روستا زیر پوشش این مجموعه فعالیت می نمایند .

استاد مرتضی اشرفی فارغ التحصیل کارشناسی ارشد فیزیک و از مُجالسین دکتر حسابی بودند که در مسیر زندگی با افت و خیزهای بسیاری مواجه بوده و در عرصه ی خدمات رسانی دولتی اش ، برای فاصله گرفتن از زندگی تملق مآبی ، رنج هجرت به فراسوی مرزهای جغرافیایی کشور ایران را برخود هموار ساخته و آزادمنشی را از دست نداده است

او اولین نویسنده ی کتاب قواعد و دستور زبان در گویش خوانساری است که توسط فرهنگستان زبان و ادب فارسی به زینت طبع آراسته شد تا این مجموعه ی نظام مند فتح بابی برای ادامه ی راه توسط اهل تحقیق گردد

اشرفی به همراهی غلامرضا قیصری با حوصله و دقت ، مجموعه ی دیوان شادروان یوسف بخشی را به دفعات خوانده و با حرکت گذاری کلمات بر مبنای تلفظ صحیح آن ها توضیحاتی نیز به صورت پانویس به متن اضافه نمودند که در استفاد ه کاربردی اثر جاودان « بخشی » که در نوع خود بی نظیر و ممتاز می باشد کار محققان را تسهیل و برای همه ی مشتاقان قابل بهره برداری نمودند

افسوس از این داریم که در مراسم اختتامیه - انگاشتمون خوساری اسفند ماه ۱۳۹۳-جای استاد غلامرضا قیصری صاحب امتیاز موسسه دارالترجمه ی پروانه و همکار استاد اشرفی در جلسه خالی است و این روزها خانواده و بستگانش در غم فراق او جامه ی سیاه پو شیده اند

چند روز قبل که توفیق حضور در منزل استاد اشرفی را یاقتم ساده زیستی استاد و اطاق مطالعه و تحقیق ایشان مرا به تفکر واداشت که چه چیزی باعث شده است ایشان در دوران کهولت در پشت میز کار و رایانه ی شخصی سرگرم ثبت و تدوین

وقایع و تاریخ تجربی خود باشند ؟ جوابی که یافتم : « عشق به زادگاه ازنوع عشق و علاقه ای که یوسف به شهر و دیارش داشت » مصداق جمله ای که استاد غلامرضا قیصری در صفحه ی 28 دیوان یوسف بخشی به عنوان تقریظ نوشته اند

استاد اشرفی ، وقتی از برادران و فرزندانش سخن به میان می آورد عظمتی وجود او را فرا می گیرد که حکایت از سربلند ی های گذشته و امروز او دارد . ابعاد وجودی اشرفی به هرم چند بعدی شباهت دارد که ادبیات و فیزیک و پزشکی وجوهی از ابعاد وجودی ایشان است وقتی از سال   ۱۳۲۴ می گوید که مسئول فنی تنها داروخانه ای بوده که تا شعاع صد کیلومتری خدمات رسانی می کرده است خدمات آن روزگارانش با وجود اطبای حاذق شنیدنی است . دوران تحصیلات او « متوسطه و عالی »گنجینه ای از خاطرات شیرین و دلنشین است

آلبوم عکسهای دهه ی دوم زندگی اش گویای ذوق و استعداد و توانمندیهای فطری و ذهنی اوست در دوران جوانی او را در کنار بزرگانی همانند : « دکتر محمد زهرایی - دکتر رضا زهرایی - فضل ا .. زهرایی » می یابیم و از سوی دکتر زهرایی مأموریت های پزشکی منطقه ای از مناطق تحت پوشش بهداشت و درمان به او پیشنهاد می شود و یکی از مدارکی که در بین مدارک او جا خوش نموده ، به امضای وزیر بهداشت و درمان وقت رسیده که گویای محدوده ی محدودی است که اشرفی توانسته است در آن زمان بر آن قدم بگذارد

و امروز هم که در اختتامیه جشنواره « انگاشتمون خوساری » دستان اشرفی را در دست گرفتم تا لحظاتی در کنار او باشم به دوست کنار دستیم می گوید : ای کاش تحصیلاتم را در رشته زبان و ادبیات فارسی ساماندهی می کردم تا از ادبیات سرزمین کهن خود بهره ی بیشتری می بردم ؛ از عشق و علاقه ی او به ادبیات کهن بوم ایران غبطه می خورم .

اشرفی پشت تریبون می رود و به گویش خوانساری زبان گویایی برای دردهای نهفته ی درختان گردو می شود و با شور و اشتیاق ؛ ترغیب وتهدید و تقدیر را در پو ششی استادانه مطرح می سازد و از نارنجی پوش های زحمتکش شهرداری ابراز امتنان می نماید و با کلام انشایی اش اثبات می نماید که از انسجام فکری و خلاقیت ذهنی بهره ای وافر دارد .

 

بیست و ‍‍‍ششم فروردین ماه به قصد بازدید از « شرکت مدیریت پسماند شهرداری های شاهین شهر و میمه ، خمینی شهر و برخوار » از خروجی شمالی وارد جاده رحمت آباد مورچه خورت اصفهان شدیم . پس از طی فراز و نشیبها و دست اندازهای بیش از حد جاده و گذر از روستاهای : «مهر آباد ، تجره ، رحمت آباد ، خونداب ، و .. » و شهر مهر دشت « دهق ، علویجه » به شاهراه رسیدیم ، با گردش به چپ در چند صد متری مانده به پلیس راه « اصفهان -تهران» به سمت راست پیچیدیم و با طی هشت کیلومتر مسیر اختصاصی به سایت پسماند شهری رسیدیم.

در مسیر منتهی به باز یافت ، آنچه یافت نمی شد رنگ وبوی زباله بود و نهال های سر سبز چندساله  گویای آبادانی اندک مدت این مکان بود . مساحتی در حدود شانزده هکتار که دو هکتار آن اختصاص به سایت تأسیسات بازیافت داشت .

با ورود به مجموعه ماکس هایی به بازدید کنندگان تحویل می شد که با دیدن آنها سئوالی در ذهن جا می گرفت. که مگر چقدر بوی تعفن در این جا هست که می بایست از ماکس استفاده کنیم ؟

مدیر مجموعه برای خوش آمد گویی به استقبال جمع آمد و با ارائه ی گزارشی از تأسیس و ادامه ی فعالیت کارخانه ، ما را دعوت به بازدید از تأسیسات نمود . با زدن ماکس جلوتر رفتیم و بعد از دقایقی ماکس ها کنار رفت ، همه احساس کردند که نیازی به ماکس نیست .شاید شگفت آور باشد که بگویم : بعد از انجام فعالیتهای پس ماندی و تبدیل و جدا سازی زباله ها برخلاف حجم کمپوستی که درآ نجا انبار بود به اندازه ی یک سطل زباله ی خانگی بوی تعفن به مشام نمی رسید و شاید این هم از شگفتی های تکنولوژی روز باشد .

با حضور در اطاق مدیریت کارخانه ایشان گفتند: در سال 1386 تجهیزات و سیستم های این مجموعه با تأسیسات و تجهیزات پسماند شهری خوانسار و گلپایگان خریداری شد که این مجموعه پس از آماده سازی مقدماتی پنج سالی است فعالیت می نماید و با ارائه ی خدمات به یازده شهرداری که مهمترین سرمایه گذاران آن شهرداری های خمینی شهر و شاهین شهر هستند و تا شعاع شصت کیلومتری به شهرها و روستاهای همجوار ارائه ی خدمات می نماید که روزانه به طور متوسط سیصد تن بار وارد این مجموعه می شود و حدود سی نفر پرسنل اداری و سی نفر پرسنل خدماتی «پیمانکاری » در این سایت مشغول به کار هستند . برای هر کیلو زباله ای که وارد این کارخانه می شود از شهرداری های عضو نود ریال « و از دیگران تا پانصد ریال » دریافت می شود و پیمانکار امور خدماتی مسئولیت جدا سازی پس ماندها را با نیروی انسانی پذیرفته است و ماهیانه پنجاه تا شصت میلیون تومان به حساب کارخانه واریز می نماید که پرداخت حقوق و مزایای کارگران و انتقال پس ماندهای جدا شده به عهده ی پیمانکار است.

مدیریت سایت از محل در آمدهای حاصله ، حقوق پرسنل اداری خود را تأمین می نماید و با ایجاد وتوسعه ی فضای سبز،هم اکنون درختان « پسته - زیتون - تز یینی - و ...» غرس نموده است که برخی از درختان مثمره به بار نشسته و در سال گذشته چهار صد کیلو زیتون برداشت شده است و با حفرچاه استخری ایجاد شده است که آبیاری قطره ای درختان انجام می گیرد و از استخر برای پرورش ماهی استفاده می شود.

 پس مانده زباله های بی مصرف در نهایت 25٪ می باشد که با حفر کانال های با عمق بیست متر دفن می شوند و باتوجه به این که سطح آب های زیر زمینی حداقل در عمق هفتاد متری است آلودگی زیستی ایجاد نمی شود .

 با شنیدن توضیحات و دیدن واقعیات ، مسئولین دو شهرستان بر آن شدند تا عزم را جزم کنند و با کمک  مردم ، سایت مدیریت پسماند شهری خوانسار و گلپایگان را که تجهیزات آن همزمان با سایت مذکور خریداری شده و در انبار شهرداری گلشهر خاک می خورند باشعار«استفاده بهینه از منابع موجود ، جلوگیری از تخریب طبیعت » وارد عرصه ی خدمت نمایند